Over ons

De Meeuwenclub van is een sierduivenclub die zich gespecialiseerd heeft in Meeuwen, zowel kort- als midsnavelig. Voor alle in Nederland erkende meeuwenrassen kunt u bij ons terecht, behalve voor de Antwerpse Smierel en Oudhollandse, Figurita en Chinese Meeuw, aangezien hier aparte speciaalclubs voor bestaan.
De Meeuwenclub is opgericht op 19 december 1920 en is aangesloten bij de NBS. Op dit moment hebben wij meer dan ca. 65 leden uit verschillende landen, zoals Nederland, België en Duitsland.

Het belangrijkste doel van de Meeuwclub is het bij elkaar brengen van liefhebbers van de diverse Meeuwenrassen, zodat zij worden gesteund in hun streven het ideaalbeeld van deze rassen te benaderen.
 
Rasbespreking op de jaarvergadering
foto: Ronald van Dijk
     
Tijdens de jaarvergadering en fokkersdag worden de standen van de diverse Meeuwenrassen geëvalueerd met de aangesloten fokkers en keurmeesters.
Op de jaarvergadering wordt ingegaan op het afgelopen tentoonstellingsseizoen, de gewonnen prijzen worden uitgereikt en is er een gezamenlijke lunch. Het meenemen van dieren ter bespreking is altijd mogelijk.
   
     

Ook op de fokkersdag worden de dieren van de leden zeer kritisch besproken, zodat iedereen goed weet waar hij/zij op moeten letten. De dierbesprekingen zijn dan ook erg leerzaam, zeker voor beginnende meeuwenliefhebbers. De jonge dieren zijn dan bijna uitgegroeid en zo kan er al voorzichtig worden bepaald wie de mogelijke kampioen wordt van de later in het seizoen te gehouden clubtentoonstelling.
De clubdagen zijn altijd heel gezellig. Natuurlijk is het ook mogelijk om onderling dieren te ruilen/verkopen/lenen.

Als lid van de Meeuwenclub ontvangt u één keer per jaar het Meeuwenbulletin. Dit is het cluborgaan van de Meeuwenclub. Het staat vol met interessante artikelen van onze eigen toonaangevende Meeuwenfokkers. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de erfelijkheidsleer, rasbesprekingen, tentoonstellingsverslagen en de laatste ontwikkelingen in de sierduivensport.
 
Turbit
foto: Dick Hamer
     
     

Geschiedenis van de Meeuwenclub

   
Vroeger hoorden wij bij de oude Meeuwenclub. Deze was door omstandigheden opgesplitst in drie secties: Chinese Meeuwenclub, Midsnavelige Meeuwenclub en de Kortsnavelige Meeuwenclub. Deze constructie had geen lang leven beschoren want na enige tijd gingen de Chinese Meeuwenclub en de Kortsnavelige Meeuwenclub hun eigen weg. Dit was voor beide partijen beter en het leden aantal groeide bij elk. Daar de Midsnavelige Meeuwenclub maar twee leden had, werd deze opgenomen bij de kortsnaveligen, echter zonder naamsverandering. De Meeuwenclub bleef op papier intact. In de loop der jaren groeide het aantal leden voor wat betreft de Italiaanse Meeuwen en de Oudduitse Meeuwen. Hierdoor werd een naamswijziging noodzakelijk. Omdat de Chinese Meeuwenclub geen bezwaar had dat wij de Meeuwenclub weer een nieuw leven wilden inblazen, is dit een feit geworden.    

  Clubrassen     Handige links
  Afrikaanse Meeuw Akener Lakschildmeeuw Anatolische Meeuw Sierduif.nl
  Barbarisi Meeuw Dominomeeuw Duitse Kleurstaartmeeuw Oudhollandse Meeuwclub
  Duitse Schildmeeuw Engelse Owl Gentse Meeuw Figurita Club Nederland
  Hamburger Stickenmeeuw Italiaanse Meeuw Luikse Barbet Europäischen Mövchenclub
  Luikse Meeuw Oosterse Meeuw Oudduitse Meeuw SV Aachener Lackschildmövchen
  Oudoosterse Meeuw Turbit Turbiteen SV der Züchter Italienischer Mövchen
  Vlaanderse Smierel     Club Francias des Pigeons Cravatés
        Old German Owl Club
        Altdeutschen Mövchen
        The Oriental Frill Pigeon